REFERENDUM 2012. Boc: Referendumul e invalidat, nu s-au prezentat la vot 50% plus unu din cetățenii înscriși pe liste

REFERENDUM 2012. Boc: Referendumul e invalidat, nu s-au prezentat la vot 50% plus unu din cetățenii înscriși pe liste
Publicat: 01/08/2012, 13:31
Actualizat: 25/06/2013, 14:54

Fostul președinte al PDL Emil Boc consideră că, după anunțul Biroului Electoral Central (BEC) cu rezultatele finale, referendumul pentru demiterea președintelui este invalidat, întrucât nu s-au prezentat la vot 50 la sută plus unu din cetățenii înscriși în listele electorale permanente.

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că în acest moment „rezultatul referendumului este tranșat din punct de vedere juridic și constituțional”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În acest moment rezultatul referendumului este tranșat din punct de vedere juridic și constituțional. Referendumul este invalidat pentru că nu s-au prezentat 50 la sută plus unu din cetățenii înscriși în listele electorale permanente. În aceste condiții, BEC comunică acest rezultat Curții Constituționale a României și nu altul, aceste cifre, și nu altele, după care CCR invalidând referendumul, președintele suspendat își reia atribuțiile constituționale. Criteriul de referință a fost, este și rămâne cel legat de listele electorale permanente, iar singurul în măsură să dea cifre oficiale valabile este BEC, care a anunțat că au fost prezenți la urne 46,24 la sută dintre cetățeni”, a spus Boc.

El a precizat că decizia CCR luată înainte de referendum cu unanimitate de voturi a menționat faptul că referendumul pentru demiterea președintelui este valabil dacă participă 50 la sută plus unu din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale permanente.

„În niciun document al statului român nu există vreo referință la un alt element în afară de listele electorale permanente pentru a judeca validitatea sau invaliditatea referendumului pentru demiterea președintelui. Din punct de vedere politic, juridic și constituțional problemele trebuie să fie considerate a fi încheiate, decizia CCR nu poate fi alta decât de a confirma ceea ce BEC a stabilit, miercuri, în mod oficial și, în consecință, de reluare a atribuțiilor prezidențiale de președintele suspendat. Orice alte referințe politice sunt permise în spațiul public, dar din punct de vedere juridic și constituțional discuțiile se pot purta numai în jurul datelor oficiale puse la dispoziție de BEC”, a precizat fostul lider al PDL.

El a subliniat că nu înțelege de ce apar încercările actualei puteri de a nu a recunoaște un rezultat juridic și constituțional dat de BEC, de a nu recunoaște regulile jocului stabilite înainte de referendum și a încerca alte subterfugii.

Întrebat dacă cifrele vehiculate de reprezentanții USL, comunicate de INS sau CNAS privind cetățenii cu drept de vot, pot fi luate în discuție, Boc a răspuns că Legea referendumului face clar referire la listele electorale permanente care se află la MAI.

„Nicio lege nu face referire la datele și cifrele care se află în procedură de prelucrare cu privire la recensământ. Legea referendumului face clar referire la listele electorale permanente, care se află la MAI, iar MAI le-a actualizat pe baza comunicării de la primării. Procedura de suspendare nu a reușit, am pierdut 25 de milioane de euro pentru satisfacerea orgoliilor politice ale unor distinși domni de la putere”, a conchis Emil Boc.

Curtea Constituțională se va întruni miercuri, la ora 14.00, pentru a lua în discuție rezultatele referendumului din 29 iulie privind demiterea președintelui Traian Băsescu.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunțat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunțate miercuri de BEC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Ucis de un chips picant. Copil de 14 ani, sfârșit înfiorător
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×